Home

Veroučno leto 2011 / 2012

“Tudi v letošnjem šolskem letu bo zagotovo kak trenutek, ko bi človek najraje obupal. Zaupaj v Gospoda! Pomagal ti bo nositi križ. Saj veš: ko bo pretežek, te bo vzel na svoje rame in premagal bosta vsako težavo!

Z zgornjimi spodbudnimi besedami smo naše veroučence pospremili v novo šolsko, veroučno leto.

Polni novih moči smo se zbrali pri sveti maši v nedeljo, 11. septembra 2011, in tudi z blagoslovom šolskih torb, zvezkov, učbenikov – seveda tudi veroučnih – uradno začeli veroučno leto 2011 / 2012.

V veroučnem letu 2011/2012 je verouk obiskovalo 85 otrok. Verouk so poleg župnika, br. Marjana, in s. Mojce poučevale še katehistinje Judita Tratnik Kač, Mojca Vrenko in Majda Kamplet.

Kot že nekaj let nazaj, smo med letom pripravili kar nekaj dogodkov, ki so se jih veroučenci z veseljem in zanimanjem udeležili.

Ne moremo in ne smemo spregledati godu zavetnika naše podružnične cerkve na Miklavškem hribu – sv. Miklavža. Njegov god smo počastili z že tradicionalnim miklavževanjem. V nedeljo, 4. decembra, se je v omenjeni cerkvi ponovno zbrala raznolika množica otrok, tistih najmlajših, pa malo manj mlajših in malce starejših. Ko so vstopali v cerkev v spremstvu staršev je iz njihovih oči  sijalo pričakovanje.  Med sveto mašo in priložnostno igrico je pričakovanje  zamenjala nestrpnost, saj se je Miklavž malce zamudil. Pa je vsem odleglo, ko so se zaslišali nežni zvončki – veselje in sreča sta zasijala na otroških obrazih.  In Miklavž si je za vsakega izmed njih vzel čas, ni se mu mudilo. Vsakemu je poleg darila izročil tudi prijazno besedo, stisk roke,  nasmeh. Morda pa je to veljalo  več kot samo darilo. Miklavž, hvala za zgled!

V letošnjem veroučnem letu smo v postnem času prvič pripravili tudi križev pot za veroučence.  Tako se je v  petek, 16. marca,  pred večerno mašo pred cerkvijo  zbrala skupina otrok (kateheti smo se veselili tako lepega števila) in njihovih staršev, starih staršev.  Skupaj smo se z molitvijo in pesmijo ustavljali pred postajami Jezusovega trpljenja ter zbrano prisluhnili  premišljevanju. Priprave na križev pot pa so se pri veroučnih urah začele že teden dni prej, saj so otroci sami narisali postaje križevega pota  (razdeljene vsem razredom).

Le nekaj dni kasneje pa smo otroke povabili na oratorijsko popoldne. V pripravi na Veliko noč smo izdelovali butarice in izvedeli nekaj podrobnosti  o pomenu cvetne nedelje. Otroci so se izdelovanja butaric lotili z veliko vneme, z vso resnostjo in svoje izdelke s ponosom prinesli naslednji dan k blagoslovu.

Za 7 mladih župljanov je bila nedelja, 22. aprila 2012, binkoštni dan. Birmovalec, generalni vikar mariborske škofije, msgr. Janez Lesnika je zakrament svete birme podelil Aljoši, Janji, Lanu, Leonu, Nadji, Tilnu in Sanji.

S posebnim veseljem naši veroučenci  pričakujejo mesec maj. Zaradi šmarnic. Tudi letos se jih je kar nekaj vsak večer zbralo pri sv. maši. Med pridigo so “šmarničarji” pazljivo prisluhnili  šmarnični zgodbi,  na oltar so položili svoje prošnje.  Letos smo se vsak večer vsi zbrani po blagoslovu  v procesiji podali na romanje – le do kapele Lurške Marije, kjer smo šmarnice zaključili z litanijami.

 

Teden dni pred binkoštmi pa je bil velik praznik v družinah naših letošnjih prvoobhajancev. V nedeljo, 20. maja, so Gregor, Jure, Luka, Matija, Miha, Neja in Žana prvič prejeli sveto obhajilo.  Veselili smo se skupaj z njimi in njihovimi družinami.

Tako birmancem kot prvoobhajancem želimo, da bi vztrajali na Jezusovi poti, ostali trdni v veri ter dobri in veseli kristjani.  Vse priporočamo v molitev!

 

Staršem se zahvaljujemo za vso podporo, da so naša veroučna srečanja lahko potekala po zastavljenih načrtih.

Hvaležni smo Gospodu za letošnje veroučno leto in njegov blagoslov pri našem delu!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s