Home

CELODNEVNO ČEŠČENJE V NAŠI ŽUPNIJI, 3. in 4. februar

Vsako leto ta dva dneva naša župnija v imenu vse škofije moli in časti Najsvetejše. Za nas pa je to lepa priložnost, da skupaj molimo za naše družine, našo župnijo, našo škofijo in za številne druge namene.

Sklepno sveto mašo v soboto ob 18.uri bo vodil prodekan mag. Srečko Hren, župnik pri Svetem Duhu. Lepo vabljeni.

Spored za oba dneva:

 ob  8. uri        sveta maša, nato kratko češčenje

 ob 9.30           sveta maša
10.00 – 11.00  Polule, Tremerje
11.00 – 12.00  Košnica
12.00 – 13.00  Breg, Lisce, Maistrova, Anski vrh
13.00 – 14.00  Zagrad, Pečovnik
14.00 – 15.00  Prenova v Duhu
ob 15. uri        sveta maša

16.30 – 17.30  petek – veroučenci
16.00 – 17.00  sobota – Frančiškova družina

ob 17.30 sklep češčenja

ob 18. uri        sveta maša

 

JEZUSOVO DAROVANJE V TEMPLJU – SVEČNICA

V katoliški Cerkvi 2. februarja praznujemo praznik Jezusovega darovanja v templju, ki ga obhajamo štirideset dni po božiču, praznik pa je dobil tudi ime svečnica, ker na ta dan po stari navadi po cerkvah blagoslavljamo sveče.

Svečnica se praznuje  40 dni po rojstvu Jezusa. Svečnica je dan, ko sta mati Marija in sveti Jožef odnesla novorojenega sina v tempelj v Jeruzalemu in se zahvalila Bogu.

Ko jih je Simeon v templju videl, je vedel, da je Jezus mesija, na katerega Izrael in svet čakata. Vzel je otroka v naročje, se zahvalil Bogu in naznanil, da bo otrok luč celotnemu svetu.

Po judovski postavi je morala vsaka mati, ki je rodila sina, štirideseti dan po porodu priti v tempelj, tam darovati in se tako očistiti.

Če je mati rodila sina je bila po porodu obredno nečista sedem dni, če je rodila hčer je bila obredno nečista štirinajst dni. V tem času se ni smela družiti z nikomer, zlasti pa ni smela iti v svetišče. Redovnice in redovniki pa praznujemo dan Bogu posvečenega življenja. To je dan zahvale, molitve za svetost, premišljevanja in medsebojnega srečanja.

 Dan posvečenega življenja ima trojen namen:

• hvaležnost za dar redovništva v posvečenem življenju, ki bogati in razveseljuje krščansko skupnost z mnogovrstnostjo svojih darov (karizem);

• da bi celotno Božje ljudstvo bolj spoznalo in cenilo posvečeno življenje;

• da bi skupaj slavili čudovita dela, ki jih je Gospod naredil v Bogu posvečenih osebah in da bi se še bolj živo zavedali, kako nenadomestljivo je njihovo poslanstvo v Cerkvi in v svetu.

 

PRVI PETEK IN SOBOTA V MESECU

V tem tednu sta tudi prvi petek in sobota v mesecu. V četrtek vabljeni k maši in molitvi za nove duhovne poklice, v petek k spovedi, češčenju Jezusovega Srca in v soboto k molitvi za svetost duhovnikov.

SKRB ZA CERKEV IN ŽUPNIJSKIH PROSTOROV

Bog povrni vsem, ki ste v januarju poskrbeli za urejenost cerkva in župnijskih prostorov. V februarju so v župnijski cerkvi na vrsti župljani iz Zagrada, Zvodnega, Pečovnika in Osence.

Advertisements