Home


Škof Stanislav Lipovšek vošči vsem vernikom in ljudem dobre volje v celjski škofiji blagoslovljene božične praznike

   Potem ko smo prehodili duhovno pot adventnega časa, se pred nami že zrcali skrivnosten utrip božičnega praznika, ki ne samo uresničuje, ampak neizmerno presega najgloblja hrepenenja našega srca.
To hrepenenje izražamo, ko si v teh dneh segamo v roke in si voščimo srečne in blagoslovljene božične praznike z željo, da bi v vsej polnosti vstopili v luč, ki je prišla na svet, da razsvetljuje vsakega človeka
(prim. Jn 1,9).
Ta luč je Jezus Kristus, novorojeni Odrešenik; ta luč je njegov evangelij, ta luč je njegovo delo odrešenja, ki se »tu in sedaj« ponavzočuje v božičnem bogoslužju.
Vemo, da k tej luči vodi veliko poti. K tej luči nas vodijo lepi domači adventno-božični običaji, še posebej adventni venec, božična devetdnevnica, jaslice, božično drevo, božične pesmi in glasba. V to luč vstopamo, ko v teh dneh obiskujemo starejše, bolnike in skušamo biti blizu vsem pomoči potrebnim, osamljenim in kakorkoli preizkušanim bratom in sestram.
To skrivnostno dogajanje gotovo doseže vrhunec v srečanju z novorojenim Odrešenikom v molitvi, pri sv. spovedi in še posebej pri božičnem prazničnem bogoslužju, ki ponavzočuje skrivnost Gospodovega rojstva.

   Moje božično voščilo, dragi bratje in sestre po veri in vsi, ki v srcu dobro mislite, je iskrena želja, da bi v teh prazničnih dneh v vsej polnosti doživeli veselje in mir, ki so ga v božični noči oznanjali angeli. Naj božični mir in novo upanje v teh dneh na novo napolni tudi naša, že nekoliko utrujena in razbolela srca, ko se domala na vsakem koraku soočamo s posledicami ne samo ekonomsko-socialne ampak tudi versko-moralne krize, ki ji ni videti konca.
Na poseben način je moje božično voščilo namenjeno vam, dragi sobratje v duhovniški, diakonski in redovniški službi, vsem sestram redovnicam, bogoslovcem, semeniščnikom in vsem župnijskim sodelavcem pri delu za božje kraljestvo. Prisrčna voščila in zahvala vsem dobrodelnim ustanovam, še posebej sodelavcem Škofijske in Župnijske Karitas in vsem, ki pomagate ljudem v stiski in tako oznanjate božjo dobrotljivost in ljudomilost, ki se nam razodeva v jaslicah. Moje božično voščilo je namenjeno še posebej vsem ostarelim, bolnikom, invalidom in drugim preizkušanim bratom in sestram.
Vsi smo potrebni oznanila, tolažbe, moči, veselja in upanja, ki ga prinaša božična skrivnost. Zato se v teh dneh pridružimo pastirjem na poti k jaslicam. To lahko storimo pa naših domovih in družinah, ko bomo ob vseh obveznostih poiskali trenutke zbranosti in molitve. To domače praznovanje in domače bogoslužje bomo obogatili z sodelovanjem pri bogoslužju v domači cerkvi, ki nas po duhovni poti adventnega časa in božične osemdnevnice vodi do radostnega sporočila božične noči: »Ne bojte se! Kajti glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Kristus, Gospod« (Lk 2,10-11).
Odprimo naša srca temu sporočilu za vesele in blagoslovljene božične praznike in srečno novo leto.

Mir z vami !
Vaš škof Stanislav Lipovšek
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s