Home

Letošnji postni čas, v katerega bomo vstopili na pepelnično sredo, 9. marca 2011, bo še posebej pomemben, saj ga obhajamo na vrhuncu pastoralnega leta, ki je posvečeno dobrodelnosti in solidarnosti, ko se moramo iskreno vprašati, v koliki meri so našim besedam in dobrim željam sledila tudi konkretna dejanja za blagor naših preskušanih bratov in sestra.
Na pot resnične pokore in spreobrnjenja pa nas kličejo tudi zaskrbljujoči podatki o finančnih napakah in zlorabah, ki se zgodile pri upravljanju premoženja mariborske nadškofije.
Dosedanji nadškof metropolit dr. Franc Kramberger in novi nadškof metropolit dr. Marjan Turnšek sta v imenu znanih in še neznanih načrtovalcev in sodelavcev tega zgrešenega dogajanja že izrazila obžalovanje, prosila odpuščanje in obljubila, da se bodo zadeve, kolikor je mogoče, uredile.

Kot škof celjske škofije se pridružujem tej izjavi ter duhovnike, redovnike, redovnice in vernike celjske škofije prosim odpuščanja za nastali položaj, v katerem smo se znašli, ker smo v imenu olike in krščanske ljubezni bili tiho in smo preveč zaupali odgovornim osebam, ki jim je bila zaupana uprava cerkvenega premoženja. Posebej se opravičujem vsem dobrotnikom, ki so v dobri veri in z velikim zaupanjem pomagali s svojimi prihranki, da bi Cerkev lahko vršila svoje duhovno poslanstvo. Obljubljam, da bomo s Škofijskim gospodarskim svetom in z drugimi strokovnjaki v celjski škofiji storili vse, da škofijsko premoženje ne bo trpelo škode. Materialna škoda v času gospodarske in socialne krize je boleča; še bolj boleča pa je moralna škoda, ki jo prinaša ta finančni zlom. Zato smo vsi povabljeni, da stopimo na novo pot in storimo, kar je v naši moči, da se znova povrne zaupanje v služabnike Cerkve, v cerkvene ustanove in da na novo odkrivamo lepoto, pomen, življenjsko bližino, moč in bistvo odrešenjskega poslanstva Cerkve.
»Bratje in sestre, vemo, da tistim, ki Boga ljubijo, vse pripomore k dobremu« (Rim 8,28), pravi apostol Pavel in nadaljuje, »zakaj prepričan sem: ne smrt, ne življenje, ne poglavarstva,… ne finančni zlom,… ne kaka druge stvar….nas ne bo mogla ločiti od ljubezni Božje, ki se nam je razodela v Jezusu Kristusu« (prim. Rim 8,38-39). Nasprotno! Bog daj, da bi ta bridka izkušnja pomenila nov začetek in prinesla nov duhovni polet za pastoralno prenovo naše škofije in Cerkve na Slovenskem.

dr. Stanislav Lipovšek,

celjski škof

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s