Home

Bilo bi škoda, če bi prezrli  nekaj prijetnih dogodkov, ki so se zvrstili v dneh minulega vikenda.
Novica, da v našo župnijo prihajajo sestre Frančiškanke Marijine misijonarke je že kar nekaj  časa krožila med farani. Obnovitvena dela v starem delu samostana v zadnjih mesecih preteklega leta so napovedovala njihov skorajšnji prihod.           V soboto dopoldne pa je škof, dr. Stanislav Lipovšek tudi uradno potrdil ustanovitev sestrske skupnosti v Celju.  Pomembnega dogodka v Celju so se udeležile skoraj vse sestre, ki živijo v Sloveniji.     Slovesni maši v samostanski kapeli je sledila procesija s prenosom Najsvetejšega do kapele sester v starem delu. Seveda je škof prostore tudi blagoslovil, sestram pa zaželel dobro počutje v celjski škofiji.   Da se je ustanovitev zgodila ravno v soboto, 8. januarja 2011, ni naključje – sestre so želele  ustanovitev celjske skupnosti združiti s praznovanjem obletnice ustanovitve reda Frančiškank Marijinih misijonark (06. januar 1877).      Sestre so za svojo novoustanovljeno  skupnost  v Celju izbrale ime Marija – zarja nove evangelizacije. V Celju bodo živele tri sestre, in sicer sestra Mojca, ki je že naša stara znanka, saj od meseca septembra ob petkih redno prihaja v Celje k svojim veroučencem 2. in 5. razreda. Skupaj z njo pa bosta še sestra Magda in sestra  Gražyna, ki prihajata iz Poljske. Vse tri pa bodo od sedaj naprej skupaj z nami gradile in soustvarjale našo župnijo.

Sobotni večer je zaznamoval  tretji Grajski gala ples. Zgodil se je v dvorani  KS Pod gradom. Že iz vabil se je obetal zanimiv in prijeten večer – in takšen je tudi bil. Mladi skavti so rutke in kroje zamenjali za izbrana oblačila, ki so jih dopolnili z urejenimi frizurami. To, da se skavt znajde, ni več potrebno posebno poudarjati. In treba je priznati, da so se naši skavti  odlično znašli v plesnih čevljih. V svojo družbo in na plesišče so povabili tudi starše, sorodnike, prijatelje.     Toda otvoritveni ples,  takšen kot se za tak imeniten dogodek spodobi, je pripadel le njim. Smeh in glasba sta napolnila dvorano. Ni se zgodil le Grajski gala ples, zgodil se je prijeten, čudovit večer, ki ga velja ponoviti. Več o večeru lahko preberete na spletni strani naših mladih skavtov – Knežji steg Celje1

Prejšnjo nedeljo sta bili dopoldanski sveti maši nekoliko drugačni od običajnih. Namesto pridigam smo lahko prisluhnili besedam sester Frančiškank Marijinih misijonark, ki so nam na kratko predstavile svoj red, nam povedale o svojem poslanstvu, in orisale svoje življenjske poti. Sestram želimo dobro počutje med nami.    Dobrodošlico so jim izrekli tudi otroci in jim izročili izredno zanimivo darilo – pesmarice, z željo da bodo skupaj z njimi kdaj zapele pri sveti maši. Glede na to, da sestre odlično pojejo, bodo otrokom željo z veseljem izpolnile.        Še en dogodek je obogatil nedeljsko mašo ob 9.30 – blagoslov otrok skupaj s ponovitvijo krstnih obljub. Že nekaj let zapored želimo  na nedeljo Jezusovega krsta, tudi z blagoslovom otrok, ovrednotiti pomen tega osnovnega zakramenta – svetega krsta.

V nedeljo popoldne pa je izpod stopnic avtobus popeljal v Ljubljano pisano pevsko druščino – pevke in pevce našega župnijskega pevskega zbora ter člane  Moškega pevskega društva »Pod gradom«. Združili so moči in se predstavili v sestrski (kapucinski) župniji Ljubljana – Štepanja vas.   Najprej so se celjski glasovi zaslišali med večerno sveto mašo, pri kateri je naš zbor sodeloval. Po maši  so svoje dodali še pevci Moškega pevskega društva »Pod gradom« – poslušalcem so zapeli nekaj pesmi s svojega božičnega programa.    Med poslušalci so bili tudi ljubljanski bratje kapucini s provincijalom br. Štefanom Kožuhom na čelu. K temu, da  je pesem zazvenela tako kot je treba, so pripomogle članice župnijske kritas, ki so nam pripravile imenitno večerjo.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s