Home

SVETA  CECILIJA 22. november  je godovni dan sv. Cecilije, zavetnice naše cerkve in  naše župnije.

Po legendi je Cecilija pripadala plemiški družini Cecilijev. Rodila se je v Rimu, kjer je tudi preživela vse svoje mnogo prekratko življenje. Že v otroških letih ji je krščanska vera, kljub silnemu preganjanju kristjanov, toliko pomenila, da se je na skrivnem zaobljubila Jezusu. V tistem času mlado dekle ni smelo živeti samo, zato se je Cecilija, kljub svoji zaobljubi, morala na željo  staršev poročiti s poganskim mladeničem Valerijanom. Bila je zelo razdvojena, vendar je močno zaupala Jezusu, da ji bo on že pokazal pravo pot. Valerijan je imel Cecilijo zelo rad, na njeno prošnjo se je dal krstiti  in tako sprejel krščansko vero. Oba s Cecilijo sta neutrudno delala za krščansko vero; tolažila sta kristjane, ki so bili zaprti v mestni ječi, stala sta ob strani mučencem, ki so v bolećinah in trpljenju umirali zaradi vere v Jezusa Kristusa.  Nekega dne so sovražniki kristjanov umorili tudi Valerijana, tedaj je Cecilija pred vsemi pogumno priznala,  da je kristjanka. Obsodili so jo na smrt, vendar so jo najprej pahnili v ječo, kjer so jo zelo mučili. Postala je mučenka -v bolečinah, trpljenju in mukah je umrla stara komaj trideset let.

Naj nam bo naša zavetnica  Cecilija  zgled poguma.

Sveta Cecilija pa je tudi zavetnica glasbenikov in pevcev.

Zunanjo slovesnost bomo obhajali v nedeljo, 21. novembra.  Sveti maši ob 8. in 9.30 bo vodil br. Vlado Kolenko. Po  obeh  mašah bo preprost agape, zato  se priporočamo za pecivo!

Naša župnijska cerkev je edina v Sloveniji, katere zavetnica je sv. Cecilija.

TEDEN  KARITAS – pred nami je, v dneh od 21. do 28. novembra, teden Karitas. Kot že nekaj let zapored, bomo tudi letos v tem tednu pred oltarjem zbirali darove (bodisi v materialni, bodisi v finančni obliki) – vsak, ki želi pomagati, prispeva po svojih zmožnostih.  Z zbranimi darovi bomo v mesecu decembru obogatili redne mesečne pakete pomoči tistim, ki našo pomoč še kako potrebujejo. In jim polepšali praznike. Teden Karitas bomo zaključili z nedeljo Karitas, ki bo letos hkrati tudi prva adventna nedelja.

Za vse darove Bog povrni!

Tudi pri naši dobrodelnosti oziroma posluhu za pomoči potrebne naj nas usmerja zgled naše zavetnice. Cecilija je namreč tik pred svojo smrtjo vse svoje premoženje razdala revežem.

MIKLAVŽEVANJE tudi letos bo naše pridne otroke obiskal sv. Miklavž in sicer na predvečer svojega godu, v nedeljo 5. decembra ob 16. uri v cerkvi na Miklavškem hribu.

Vesel bo vsakega vašega daru.

NA RAZPOLAGO so  Pratika (4,9 €), Marijanski koledar (2 €) in žepni koledarček (0,10 €).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s