Home

Cerkev v Sloveniji in še posebej celjska škofija se v teh dneh pospešeno pripravljata na SEK, ki bo v nedeljo, 13. junija 2010, ob 9. uri na nogometnem stadionu Arena Petrol v Celju. Vsi molimo in delamo, da bi ta dogodek pomenil duhovno pomlad Cerkve in bi obrodil bogate duhovne sadove. Evharistični kongres ni in ne želi biti le neka zunanja manifestacija, ampak predvsem izpoved vere v Jezusa Kristusa, v njegovo delo odrešenja, v njegovo navzočnost med nami pod podobo kruha, v skrivnosti svete evharistije. Kongres želi biti izraz našega veselja in naše hvaležnosti, da nismo sami, ampak je Gospod z nami, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju (prim. Jn 10,10). Kongres nam želi oznaniti in vlivati novo upanje, da se kljub vsem problemom sodobnega sveta in silam teme, ki nas obdajajo, vendarle vztrajno in nezadržno uresničuje delo odrešenja, ki svet in človeštvo posvečuje in nezadržno vodi v smeri novega neba in nove zemlje. To delo odrešenja se uresničuje na mnogotere načine, še posebej pri obhajanju zakramentov in v najbolj odlični meri pri obhajanju daritve svete maše.

Evharistično slavje, ki bo na stadionu, bo vodil delegat svetega očeta, državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, ki bo temu narodnemu kongresu dal širše, mednarodne razsežnosti in ga povezal z duhovnim dogajanjem vesoljne Cerkve. Del tega kongresnega slavja bo tudi beatifikacija mladega pričevalca resnice in ljubezni, študenta Alojzija Grozdeta, ki je kot devetnajstletni mladenič bil 1. januarja 1943 v Mirni na Dolenjskem umorjen zaradi zvestobe Kristusu in njegovemu evangeliju. Ta mladi fant je zorel in za svoje junaško pričevanje zajemal moč iz svete evharistije, ko je v duhovnih vajah malo pred mučeniško smrtjo zapisal, da je evharistija sonce njegovega življenja. Izjemno pomembna bo tudi navzočnost in pričevanje misijonarja Pedra Opeke z Madagaskarja, ki bo naglasila misijonsko razsežnost evharistije.

Na to evharistično slavje smo povabljeni vsi, še posebej mi, duhovniki, redovniki, redovnice, bogoslovci in vse Božje ljudstvo celjske škofije, ki nas je Božja previdnost izbrala in nam zaupala to lepo nalogo, da smo gostitelji tega slavja. Nekateri, bolj oddaljeni, boste priromali z avtobusi ali z vlaki, drugi z osebnimi vozili ali s kolesi ali pa kar peš. Lepo vabljeni!

Že danes se lepo zahvaljujem glavnemu odboru in različnim službam, ki bodo pomagale in omogočile lepo urejeno, varno in slovesno dogajanje, ki bo dobilo tudi posebno razsežnost z obiskom Božje Matere Marije, s prihodom milostne podobe Marije Pomagaj z Brezij. Tako bo to slavje uresničevalo tisto temeljno podobo Cerkve, ki jo srečamo na binkoštni praznik v Jeruzalemu, ko so bili učenci skupaj z Marijo, Jezusovo materjo, zbrani v molitvi, v pričakovanju Svetega Duha. Tudi mi se veselimo razlitja darov Svetega Duha na zbrano občestvo, še posebej daru modrosti, moči, sprave in miru za pot, ki je pred nami, v Božjo slavo in za blagor vseh ljudi.

msgr. dr. Stanislav Lipovšek, celjski škof

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s