Home

Župljani naše župnije se bomo v sklopu priprave na Veliko noč udeležili pasijonske predstave v Škofji Loki. To bomo storili na tiho nedeljo, 29. marca 2009. Odhod avtobusa bo ob 13. uri, cena pa znaša 20 € (vstopnica 13 €, prevoz 7 €).

Škofjeloški pasijon se odvija v obliki procesije, ki je razdeljena na prizore iz Svetega pisma, ki se zaustavljajo na določenih zanimivih točkah v slikovitem srednjeveškem mestu. Procesija predstavlja zgodbo človeštva od Adamovega in Evinega padca preko alegorije smrti do Kristusovega trpljenja. Prizori se na prenosnih odrih, vozovih, konjih ter peš pomikajo po ulicah in trgih Škofje Loke.

pasijon

“Škofjeloški pasijon je spokorniška pasijonska procesija. Procesijska oblika uprizoritve pomeni, da se kostumirane igralske skupine druga za drugo pomikajo v sprevodu, nato pa na vnaprej določenih prizoriščih odigrajo svoje prizore. Prav igrani prizori, med katerimi so dramsko najbolj oblikovani Raj, Zadnja večerja in Glej človek, pa procesijsko predstavitev že pripeljejo v območje dramatike. Tematsko Škofjeloški pasijon predstavlja Kristusovo trpljenje, torej dogajanje od Cvetne nedelje do pokopa na Veliki petek, in je povzeto po evangelijskih sporočilih ter je bolj ali manj dramsko oblikovano.

Pasijon ima dva poglavitna razdelka. V prvem govori o človekovem padcu v greh, ki je delo hudobnega duha, v drugem pa prikazuje Kristusovo trpljenje, s katerim je človek odrešen. Pasijonska procesija združuje trojni namen: poučni, spodbudni in dejavni. Človek naj spozna greh in njegove posledice, ob Kristusovem trpljenju naj se zave svoje grešnosti in naj se potrudi za poboljšanje. V svojih začetkih je bil Romualdov Škofjeloški pasijon znamenje časa – in prav tako znamenje je tudi za naš čas!  Škofjeloški pasijon je torej vabilo, ki ne zastara.” (dr. Metod Benedik).

Če pohitite, morda še dobite svoj sedež na avtobusu.

Več si oglejte na http://pasijon.skofjaloka.si/novice.htm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s