Home

Drugega februarja obhajamo SVEČNICO. To je zadnji dan božičnega časa.  Na Slovenskem je namreč ponekod še vedno navada, da do tega dne krasijo domove božične smrečice,  zagotovo pa jaslice, ki pa jih je prav na svečnico potrebno razdreti, o čemer pojo tudi nekatere svečeniške kolednice.  Da je svečnica za slovenski živelj pomemben praznik, priča tudi staro slovensko poimenovanje februarja – svečan.

Svečnica je v cerkvenem bogoslužju Marijin praznik, v ljudski zavesti pa tudi praznik luči. V davni preteklosti pred Kristusom so poznali obhode in obrede z gorečimi svetili, ki naj bi Soncu pomagali ohraniti moč svetlobe in toplote. Tega izročila krščanstvo ni zavrglo in Cerkev je uvedla obred blagoslavljanja sveč.

dps1

Na svečnico blagoslovljena sveča ima v vsaki družini poseben pomen: ne samo, da jo dajo v roke umirajočemu, prižgejo jo tudi ob hudi uri, kot prošnjo k Bogu, da odžene grozeče oblake, odvrne strelo in točo. In prav zato mora biti v vsaki hiši shranjena na takem mestu, da je takoj pri roki. Sveča ima velik simbolni pomen: ponazarja prazničnost in razsvetljenje teme duha ter kristjana opominja, da mora biti otrok luči.

Sveča je le zunanji znak notranje luči, ki prihaja od Boga. On jo prižiga, zato nikoli ne ugasne. Notranja luč nam lahko osvetli pravo pot, če le imamo pravi namen. Tudi drugim lahko zato postanemo luč na pravi poti. Starši otrokom, otroci vrstnikom,… drug drugemu.Vsi lahko zaradi te luči najdemo pot dobrote, veselja, uspeha,… Jezus naj nam bo najbolj svetla Luč.
(Povzeto po reviji Ognjišče 2/2006)

Kjer govori Jezus o otrocih luči, je luč podoba čistosti, svetosti.
A ko Jezus ozdravi sleporojenega, da se nam predstavi kot luč sveta,
pomeni luč vodilo za naš razum. (Albin Škrinjar)

Na praznik Jezusovega darovanja pa obhajajo redovniki in redovnice tudi dan posvečenega življenja. Za našo celjsko škofijo bo skupno praznovanje pri salezijancih v župniji Bl. Antona Martina Slomška ob 15. uri. Sveto mašo bo vodil škof dr. Anton Stres. Praznujmo skupaj z njimi in jim voščimo obilo božjega blagoslova!

CELODNEVNO ČEŠČENJE  V NAŠI ŽUPNIJI 3. IN 4. FEBRUAR

Celodnevno češčenje Svetega Rešnjega telesa je velik trenutek za vsakega izmed nas in za župnijo. Mogoče se tega premalo zavedamo. Med nami je navzoč Bog – Jezus, ki nas sprejema takšne kot smo. Ne prihaja k nam, ker smo zaslužili nagrado, ker hoče poplačati našo dobroto, ampak želi, da se izvlečemo iz naše majhnosti, naše grešnosti, iz naše ujetosti v samega sebe. Jezus nas preprosto čaka, ker ve, kaj potrebujemo. Ve, da potrebujemo notranjega miru. Ve, kako težko je danes živeti. Ve, kako malo kruha ljubezni si delimo med seboj. Pozna naše srce in ve za njegovo hrepenenje. In Jezus nam zagotavlja svojo pomoč, svojo ljubezen, še preden smo se odločili, da postanemo boljši.

Jezus danes naroča tudi nam, naj hrano Rešnjega telesa iščemo pred vsako drugo hrano, da bo lahko naše življenje polno ljubezni, topline, upanja, darovanja. In pred vsako našo odločitvijo mora biti najprej naša povezanost z Jezusom in vprašanje: Jezus, kaj bi ti storil na mojem mestu, kaj bi ti storil, če bi vzgajal otroka; kaj bi ti storil, če bi živel s človekom, ki te ne razume? Kako bi se ti približal k človeku in mu pomagal?

Evharistija pomeni tudi, naj dam samega sebe v hrano. Naj se razdajam tistemu, ki me pričakuje, ki me potrebuje, da mu bom v življenju stal ob strani. Jezus nas vabi, da lajšamo stiske ljudi. Naroča nam, naj ga posnemamo, naj hodimo v njegovo šolo. Za nas je to lepa priložnost, da skupaj molimo za naše družine, našo župnijo, našo škofijo in za številne druge namene.

monstranca1

Spored češčenja:
10.00 – 11.00 Polule, Tremerje,
11.00 – 12.00 Košnica,
12.00 – 13.00 Breg, Lisce,
13.00 – 14.00 Zagrad, Pečovnik,
14.00 – 16.00 v torek veroučenci, v sredo Frančiškova družina
16.00 – 17.00 v torek Prenova v Duhu, v sredo veroučenci
17.00  v torek župnijski sodelavci, v sredo veroučenci.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s