Home

Kako ste zadovoljni z življenjem v naši župniji? Ali je ta živa, dinamična, se v njej čutite doma, ali pa morda životari in caplja na mestu? Koliko k temu prispevamo mi, njeni župljani, stari, mladi in otroci? Smo pripravljeni aktivno sodelovati, ali pa smo le “uporabniki storitev”? Marsikaj lahko spremenimo s sodelovanjem v njeni pastorali.

gradimo-zupnijo

Kaj sploh je to – pastorala? Pastorala je v najširšem smislu vsakdanje življenje Cerkve. Papež Janez Pavel II. je vso katoliško Cerkev poklical k novi evangelizaciji. K tej smo poklicani vsi. Minil je čas, ko smo pastoralno dejavnost razumeli kot dejavnost duhovnikov in posvečenih oseb. Zato je vsak, kdor živi v Cerkvi, dolžan skrbeti za rast Božjega kraljestva. Tudi v naši celjski škofiji, ki je bila ustanovljena predvsem zaradi pastoralnih razlogov,  opažamo vedno večjo versko brezbrižnost. Ljudje formalno še ostajajo člani Cerkve in ohranjajo določene verske tradicije, vendar pozunanjeno, ker njihove prave vsebine ne poznajo (npr. krst, birma, poroka) in v globini vse manj čutijo s Kristusom in Cerkvijo. To razberemo iz opuščanja zakramentalnega življenja in iz vse bolj moralno spornih življenjskih slogov. Posebej zaskrbljujoče je duhovno in moralno stanje mladine in mladih družin.

Zato je naša škofija sprejela izziv in izdelala pastoralni načrt škofije.  Splošni cilj in krovno vodilo tega načrta  je narediti iz celjske škofije dinamično, povezano in misijonarsko goreče krščansko občestvo. V okviru tega načrta so določeni naslednji  posebni cilji in pastoralne prednostne naloge:
1. Okrepiti sodelovanje vseh v pastoralnih strukturah in dejavnostih na ravni škofije, župnij ter združenj.
2. Okrepiti vzgojo v veri naše mladine.
3. Pomagati zakoncem in družinam, da bodo živele krščansko in v veri vzgajale otroke.
4. Pospeševati dobrodelnost.

Na 5.seji Pastoralnega sveta celjske škofije, ki je bila 4.oktobra 2008 pri Sv.Jožefu v Celju, so  razpravljali o uresničevanju teh prednostnih nalog in sklenili, da so sedaj na vrsti župnije in njihovi pastoralni sveti, da na osnovi škofijskega pastoralnega načrta do junija 2009 naredijo svoje triletne pastoralne načrte.

Tako so se na zadnjem sestanku župnijskega pastoralnega sveta (ŽPS) naše župnije v mesecu decembru dogovorili, da bodo triletni pastoralni načrt naše župnije skušali izdelati na štirih srečanjih. Pastoralno načrtovanje je zahtevno delo, zato so k sodelovanju povabili več sodelavcev, ki delujejo na različnih področjih, saj lahko njihova modrost in izkustvo veliko pripomoreta h kakovostni  izdelavi načrta. Pastoralno načrtovanje naj bi poživilo župnijsko skupnost. Župnija, ki načrtuje, doživlja poseben karizmatični moment. Prvo načrtovalno srečanje bo v petek, 16. januarja 2009, ob 19. uri.

Spremljajmo naše “načrtovalce” z molitvijo, sodelujmo v različnih dejavnostih in skupaj skušajmo poživiti našo župnijo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s